Verslag pk 2018

Verslag Paardenkrant

Dalen – Het was afgelopen zaterdag een topdag voor Stal de Drift van Gerko en Hilda Lanting uit Aalden. Met maar liefst vier kampioenen keerden ze huiswaarts van de premiekeuring Drenthe-Zuid in Dalen. De meeste emotie kwam eruit bij algemeen jeugdkampioene Karianne v.d. Drift, maar de meest imponerende was de fraaie dagkampioene Elsemiek v.d. Drift (v. Tom v. Veldhuizen). Een zeer vrouwelijke merrie met mooie lange lijnen en goede bewegingen, welke in perfecte conditie gepresenteerd werd. Na er een paar keer al dichtbij te hebben gezeten was zaterdag háár moment in de spotlights. Zij was slechts te verslaan door de oudkampioen Fleurelle v.d. Esdahoeve. Eigenaar Erik Esschendal deed het sowieso niet veel minder dan fam. Lanting door 3 kampioenen op te mogen stellen als kampioen.

Een dochter van erekampioene Fleurelle kreeg het kampioenslint bij de veulens omgehangen. Michelle v.d. Esdahoeve komt uit de eerste jaargang van Heineken v. Groenendaal, die daarmee een mooie start heeft in zijn fokkerij. Juryvoorzitter Stephanie Scheiberlich: “Michelle viel op met een goed ontwikkelde voorhand met front. Ze staat op goede benen en voeten, maar we hebben wel een kleine bemerking op de souplesse achter”. Reservekampioen overige maten werd een dochter van de dagkampioene, Madame v.d. Drift (v. Galant LTD); een goed ontwikkeld veulen welke nog iets mag breken. Ze toont soepele gangen en weet zich mooi te presenteren. Kampioen bij de miniveulens werd Macho v. Stal de Beukensingel (v. Tiger v.d. Bosrand) die zijn naam eer aan deed, en dat terwijl hij pas 4 weken jong is. Scheiberlich: “Ondanks zijn leeftijd is Macho al goed bespierd en mooi in de verhoudingen, dus dat belooft wat.” Als reserve bij de mini’s mocht Madelief v.d. Kamperweg (v. Spanker v. Stal Buck’s Hoeve) opstellen. Zij is voldoende ontwikkeld en toonde een draf met houding. De algemene indruk bij de veulens was prima, hoewel er wel erg gelet moet worden op het fundament.

Jeugdkampioen met power

Bij de jeugd werden twee volle zusjes kampioen; beiden hebben als vader Yonick v.d. Bosrand. Dochter Karleyne v.d. Viersprong won het bij de mini’s en is een goed ontwikkelde, echte shet met beste benen en een fraai hoofdje met sprekend oog. Haar bruine zusje Loreyne was de beste bij de kleine maat. “Een correcte pony die zich erg mooi presenteerde, maar waar in de draf nog wel iets te winnen valt”. De titel in de middenmaat ging naar de mooie Laline v.d. Esdahoeve (v. Enrique v. Gelre), welke opvalt door haar vrouwelijke verschijning met een fraai front, en die met een vlotte pas door de baan ging. Deze drie kampioenen moesten het onderspit delven in het algemeen jeugdkampioenschap; dit werd een prooi voor de tweejarige Karianne v.d. Drift (v. Trotski v.d. Pastorije). Opvallend genoeg een vos uit de overwegend uit zwarte pony’s bestaande Aaldense stal. Scheiberlich: “Karianne is een royaal ontwikkelde twenter met een mooie lange croupe. Er verscheen een echte shet met veel power in de baan; in beweging troefde ze de overige kampioenen af met haar beste stap en vlotte draf”.

Fleurelle weer de beste

Bij de oudere dieren was de indruk goed; nauwelijks ondereind terwijl er wel een goede top aanwezig is, zeker bij de grotere maten. Ondanks de droogte was de conditie nog prima in orde. Bij de mini’s zijn de verhoudingen soms iets minder mooi, wat ook naar voren kwam doordat er geen 1e premie toegekend kon worden. Een mooie uitdaging voor de Drentse minifokkers! Als kampioen in deze maat mocht Gemma v.d. Kampweg opstellen. De Sander v.d. Hoefslag-dochter is vrouwelijk genoeg, maar miste het gouden randje voor de felbegeerde rood-wit-blauwe rozet. De kampioen in de kleine maat wordt inmiddels ook al een bekende; de zwartbonte Heleen v.d. Beukensingel valt ieder jaar positief op. “Heleen is een mooie pony in goede conditie gepresenteerd. Ze heeft een fraai toilet en beweegt door het hele lijf met een beste draf”. Zij wist naast de titel in de kleine maat ook de titel ‘Beste bonte pony’ in de wacht te slepen. In de middenmaat greep Gravin v.d. Drift de macht. Scheiberlich: “Gravin is zeer goed van type en straalt veel ras uit. Ze heeft opvallend goede benen en voeten.”

De fraaiste pony van de dag was Fleurelle v.d. Esdahoeve; zij mocht zich voor de 2e keer tot erekampioene laten kronen. Stephanie Scheiberlich: “Zij was met verve de kampioen van de dag. Vooral haar vertrek in draf is uitzonderlijk voor een shetlander. Daarnaast is het gewoon een prachtige verschijning met een imponerend front”.